torsdag den 29. december 2011

19: Legetøj i Grønland

Legetøj i Grønland
af Keld Hansen

48 sider
1997. 2. udgave
eg.
fantastisk

Titlen på bogen siger sådan set alt om, hvad bogen handler om. Bogen er en beskrivelse af det legetøj som grønlandske børn legede med gennem historien. Det bliver samtidig også en skrivelse af en del af den historiske grønlandske børnekultur.
Bogen er lille og kort, men formår at fortælle meget om grønlansk børnekultur og legekultur på få sider. Den kan sagtens vise sig blive en slags grundbog for mig til grønlandske vinkel jeg vil putte på min master i børne- og ungdomskultur

18: Inuit in Cyberspace

Inuit in Cyberspace: Embedding Offline Identities Online
af Neil Blair Christensen

134 sider
2003
eg.
engelsk
god


En bog jeg har købt og læst til brug for min master. Det var ikke det hele som jeg lige pt kunne bruge, men der var nogle rigtig gode afsnit om internet i inuit samfund og de udfordringer der er derved. Der var også nogle gode betragtninger om sprogets vigtighed.
Det er nok en bog som jeg kommer til at vende tilbage til og finde nye ting i, alt efter havd jeg er i gang med at skrive om

17: Quest for a babe

Quest for a babe
af Frances Mary Hendry

206 sider
1990
eg.
engelsk
fantastisk

I middelalderens Skotland overlever en fattig pige Luch overfaldet på hendes landsby. Maclean klanen tager sig af hende. Her får hun stor betydning for udfaldet af de drabelige kampe om magt og ære


Det er en bog som jeg har læst en mange gange før, men det er en del år siden sidst. Men nu har jeg så købt den brugt, og kan stadig rigtig godt lide den.
Det er en børnebog, men en som stadig holder. Det er virkelig interessant at lære den ubetydelig Luch at kende, og læse hvor meget hun kommer til at betyde. Et meget interessant bekendskab.

onsdag den 30. november 2011

16: Usability of Websites for children

Usability of Websites for Children: 70 Design Guidelines
af Shuli Gilutz og Jakob Nielsen

129 sider
2002
bib.
engelsk
god


Fra LibraryThing:

It is from 2002, so it was dated in parts, but there were still some good points that I will be able to use in my paper. Especially some points about sites catering to children that doesn't have English as their first language

mandag den 21. november 2011

15: A Feast for Crows

A Feast for Crows ( A Song of Fire and Ice 4)
af George R. R. Martin

789 sider
2011 (første udgave 2005)
eg.
engelsk
fantastisk


Endnu en god bog i serien. Jeg er noget tid om at læse serien, da jeg bare en gang imellem trænger til en pause fra krig, blod og magtkampe.
A Feast for Crows hører sådan set sammen med nr. 5, da de beskriver den samme tidsperiode bare bare forskellige stedet og med forskellige synsvinkler. Derfor venter jeg med en egentlig anmeldelse af denne, indtil jeg læst A Dance with Dragons.

mandag den 14. november 2011

14: Mastiff

Mastiff (Beka Cooper book three)
af Tamora Pierce

602 sider
2011
eg.
engelsk
fantastisk


Beka Cooper serien er ikke blandt mine yndlingsserier af Pierce, men Mastiff er en fantastisk afslutning på en god serie. Personerne er meget virkelige med fejl og mangler. Og forholdene det sig være venskab eller kærlighed er komplekse og interessante. Beka er sammen med Tris, Kel og Alanna blevet en af mine yndlings heltinder.
Bogen skal lige i gang. De skal ud på jagten, før den rigtig fanger. Men jagten de er på er så også den perfekte baggrund for udviklingen i handlingen og personerne.
Og jeg kunne rigtig godt lide, hvordan den serien til slut bindes godt sammen med handlingerne i Song of the Lioness serien.

13: Teens.library

Teens.library. Developing internet services for young adults
af Linda W. Braun

93 sider
2002
bib.
engelsk
ok/god


Endnu en bog lånt til min master.
Bogen har nogle gode og interessante eksempler på ideer, men den føles for mig noget overfladisk. Jeg manglede lidt mere dybdegående undersøgelser

12: The Will of the Empress

The Will of the Empress
af Tamora Pierce

557 sider
2005
engelsk
eg.
fantastisk


En bog som jeg har læst mange gange før og stadig nyder

11: Hjemmesider for børn

Hjemmesider for børn: En kvalitativ undersøgelse
af Julie Arndrup

72 sider
2001
bib.
god


En hovedopgave fra Danmarks Biblioteksskole, som jeg lånte til den brede litteratursøgning til min første opgave på master i børne- og ungdomskultur.
Det var en interessant opgave med nogle gode pointe, som jeg kunne bruge en del af baggrunden til min indsnævring af min opgave. Men den er selvfølgelig lidt præget af, at den er ti år gammel. Der er jo sket en masse indenfor området siden da

mandag den 24. oktober 2011

10: Weaving a Library Web

Weaving a Library Web. A guide to developing children's websites
af Helene Blowers og Robin Bryan

204 sider
2004
engelsk
eg.
god/fantastisk


Jeg startede egentlig med at læse for over et år siden, men tog så en pause. Ikke fordi jeg ikke syntes, at den var god, men fordi alt muligt andet kom i vejen. Bogen er fuld af gode ideer, fremgangsmåder og forslag, så det er ikke en hurtig læst bog, da man får lyst til at skrive notater med ens egne kommentarer og ideer. Så det var nok derfor jeg valgte at tage en pause, som dog blev noget længere end planlagt.
Men da jeg skal i gang med at skrive en opgave om hjemmeside til børn med særlig fokus på bibliotekshjemmesider og to-sproglige hjemmesider, var nu et godt tidspunkt at læse den færdig og få resten af bogen lige så fuldt med notater og understregninger som den første del.
Det er en virkelig interessant bog for alle med interesse for hjemmeside rettet mod børn. Det er nærmest en grundbog.

9: Pedro and me

Pedro and me. Friendship, loss and what I learned
af Judd Winick

192 sider
2000
engelsk
eg.
fantastisk


Fra anmeldelse fra Librarything:

It is a biographic graphic novel about the author's friendship with AIDS activist Pedro Zamora. It is a really moving story about friendship and about how much a friendship can educate and change a person.
I remember watching The Real World San Francisco. Pedro Zamora was some of my first education about AIDS and what it mean and doesn't. I was really moved, when Pedro said that he was a person living with AIDS. He wasn't dying. And he would be a person LIVING with AIDS until his last breath. I think it is an amazing way to look at the situation he was in. He taught me alot even if I only knew him from The Real World

onsdag den 5. oktober 2011

8: Barndommens historie

Barndommens historie
af Philippe Aries

286 sider
1982
eg.
ok


I denne udgave havde Aries lavet en introduktion. Introduktionen ødelagde bogen lidt for mig, da flere af hans holdninger (fx. til abort) trådte meget tydeligt igennem, men på en måde så det ikke virkede bevidst. Det gjorde, at han virkede meget subjektivt, at jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvor meget hans subjektivitet spillede ind i selve bogen.
Men det er en rigtig interessant bog og en god gennemgang af barndom, hvordan en sådan blev et begreb og udviklingen gennem tiden af barndommen. Grundet forfatterens nationalitet er langt størstedelen af eksemplerne franske eller fra omkringlæggende lande. Så eksemplerne beskriver banrdommens udvikling i de lande. Men de overordnede træk i udviklingen passer sikkert på de fleste (europæiske) lande.
Der var forskellige citatater på latinsk. Men de var ikke oversat. Det fandt jeg ret irriterende, da nogle af hans pointe tog udgangspunkt i de citater. Jeg syntes godt, at de kunne have været oversat fx. i en fodnote.
Bogen er en god baggrundsbog. En bog man kan arbejde sig videre. Men ikke en perfekt bog

torsdag den 15. september 2011

7: A Storm of Swords 2: Blood and Gold

A Storm of Swords 2: Blood and Gold (A Song of Ice and Fire 3)
af George R. R. Martin

566 sider
2011
eg.
engelsk
fantastisk

Jeg har svært ved anmelde bare en bog i serien, da de hænger uløseligt sammen. Man kan ikke bare læse en af bøgerne. De skal læses i rækkefølge og læses så vidt muligt sammen. Så jeg venter med en ordentlig anmeldelse til jeg har læst nr. 5. Serien er ikke færdig med nr 5, men der er kun udgivet 5. Det bliver træls at skulle vente på de næste i serien, men sådam er det jo bare

6: Legekultur

Legekultur. Essays om børnekultur, leg og fortælling
af Flemming Mouritsen

166 sider
2006. 3. oplag
eg.
fantastisk


Jeg syntes altid, at det er sværere at bedømme en fagbog med et enkelt ord end en skønlitterær bog. Det er anderledes ting jeg bedømmer en fagbog på. Men jeg har nu alligevel bedømt denne med et ord. Fantastisk.
Det er den første bog som jeg har læst til min nystartede master, men hvis litteraturen bliver ved med at være så interessant lover det godt for fremtiden. Jeg læste den på turen fra Nuuk til første master seminar i Odense. En lang tur, men Legekultur gjorde turen kortere.
Titel fortæller meget godt, hvad bogen omhandler. Det er en forholdsvis kort bog, men den kommer virkelig vidt omkring indenfor emnet legekultur. Den kigger på børns mundtlige og kropslige udtryksformer. Og hvordan de bliver til en fortælling som børn fortæller om sig selv.
En af de rigtig interessante diskussioner i bogen er den om forskellen på, hvordan voksne ser på børns leg og hvordan de selv ser på den. Voksne vil gerne se en større mening med det hele. Presse betydninger ned over legen. Mens børnene selv oftest siger: Vi leger jo bare. For dem kan legen være grunden i sig selv. At lege for at lege og ikke nødvendigvis for at bearbejde noget andet. Det var virkelig interessant at læse om, og noget der er vigtigt at holde i mente, når man som voksen ser på børns leg.
Den kan virkelig anbefales til alle med interesse for området

tirsdag den 30. august 2011

5: A Storm of Swords 1: Steel and Snow

A Storm of Swords 1: Steel and Snow
af George R. R. Martin

581 sider
2011
eg.
engelsk
fantastisk

Bog tre i A Song of Ice and Fire er i to bind, hvoraf denne er den første. Bog tre holder bestemt niveauet og jeg er da også godt i gang med bind to. Jeg laver derfor først en desideret anmeldelse, når jeg er færdig med bind to

mandag den 8. august 2011

4: Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine

Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine
af Thorstein Thomsen

430 sider
2011. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god/fantastisk


Biografisk roman om teater- og filminstruktøren Douglas Sirk, født Detlef Sierck, der voksede op i Hamborg med danske forældre, men senere måtte flygte til USA med sin jødiske kone, hvor han gjorde karriere i Hollywood efter mange trængsler


Jeg kan virkelig godt lide de af Douglas Sirk's live som jeg har set, så det var virkelig interessant at læse om hans liv. Fra hans barndom og ungdom under 1. verdenskrig, hans store karriere i mellemkrigstidens Tyskland, flugten til Amerika, kampen for en ny karriere, succes og hjemvendelse til Europa.
Han var en mand præget af hans fortid, men samtidig en stærk mand der udfordrede Hollywood med hans anderledes ideer og måder at gribe tingene an på.
En af de bedste biografiske romaner jeg har læst

3: The Devil's Arithmetic

The Devil's Arithmetic
af Jane Yolen

175 sider
2001
eg.
engelsk
god/fantastisk (men kort)

Handlingsbeskrivelse fra Amazon:
When Hannah finds herself catapulted from modern New York to Poland in 1942, she realises that as a Jew she and her family and friends are in terrible danger. However, no one will believe Hannah when she warns of the horrors to come and history takes its course. A tale of courage, love and friendship that makes for a sobering and heart warming read.

Jeg har set filmatiseringen for flere år siden og kunne virkelig godt lide den. En film man ikke lige glemmer. Så selvfølgelig skulle jeg også læse den oprindelige bog.
Bogen er rigtig god og interessant. En anderledes børne/ungdomsbog. Den måtte dog gerne have været noget længere, så man lærte personerne lidt bedre at kende. Men Tolen forstår dog at få det vigtigste med på få sider og hun er god til at danne et billede af en person med få velvalgte ord.
En bog der sagtens kan læses af voksne også

2: The Cookbook collector

The Cookbook Collector
af Allegra Goodman

403 sider
2011
eg.
engelsk
god

En god bog om dot com bølgen og boblen, valg, at samlinger og samle, familie og selvfølgelig kærlighed. Den mangler lige det sidste for at være fantastisk

1: A Clash of Kings

A Clash of Kings ( Book two of A Song of Ice and Fire)
af George R. R. Martin

750 sider
2003
eg.
engelsk
fantastisk


Historien fortsætter for fuld kraft efter A Game of Thrones. Der er mange personer og slægter at holde styr på, men det gør den bare mere dybdegående og interessant.
Venter nu bare utålmodig på, at nummer 3 til 5 kommer fra Amazon

Endnu et år...

...er gået og i denne omgang blev det så til 78 bøger + det løse på et år.

tirsdag den 2. august 2011

78: F.C. Englene bind 2

F.C. Englene bind 2: Stolpe ind
af Kirsten Sonne Harild

103 sider
2011. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god.

Pigerne er denne gang til fodboldtunering i Sverige, hvor de får fjender, men også lidt kærlighed.
Stadig en god serie, der på få sider og i let sprog får fortalt en spændende og interessant historie

77: F. C. Englene bind 1

F.C. Englene bind 1: En fodboldsæson i helvede
af Kirsten Sonne Harild

111 sider
2011. 1.udgave, 1. oplag
bib.
god

En ny letlæsningsserie for fodboldelskende piger.
I serie følger man den 14 årige anfører Karla og hendes veninder foboldholdet F.C. Englene. Det er en serie om venskab, familieproblemer, begyndende kærlighed og mest af alt om fodbold

onsdag den 27. juli 2011

76: Bluestockings

Bluestockings. The Remarkable Story of of the First Women to Fight for an Education
af Jane Robinson

275 sider
2010
eg.
engelsk
fantastisk


En rigtig interessant bog. Titlen fortæller præcis, hvad den handler om.
Jeg lærte virkelig meget om, hvilke forhindringer de engelske kvinder stod overfor i deres kamp for ret til en uddannelse, og hvilke forhindringer de havde i at gennemføre en uddannelse. Bogen er fuld af eksempler på kvinder fra alle klasser og alle dele af England som ønskede en uddannelse.
Bogen dække kun frem til 1943.

torsdag den 21. juli 2011

75: The Bride's House

The Bride's House
af Sandra Dallas

379 sider
2011. 1. udgave
eg.
engelsk
ok


min anmeldelse fra LibraryThing:

It was well written and I liked the premis of following the three generations of women living in the house. But I didn't really liked the main charactors all that much. Nealie was such a 'all that sparkles' girl. Being men or things. She didn't learn anything. And her actions was a red thread for her daughter and grandaughter. I found all three without common sense and without sense to learn. And the whole thing about all three ending up being saved by men. Felt very old fashioned to me. Marriage is certainly a great thing, but to have it be the only savior, be what makes the woman. To me it is looking down on women and on what a woman's life is

onsdag den 13. juli 2011

74: A Game of Thrones

A Game of Thrones
af George R. R. Martin

846 sider
2003
engelsk
eg.
fantastisk


Min anmeldelse fra LibraryThing:

...I really loved the complex world and story that was unfolded for me. It is a fantasy book, but the depictions of war were very real. I liked that warfare wasn't glorified, but shoved how war really is for the people in it.
I found all the persons interesting and multifacetted. Nobody are totally good or totally evil. Like real persons they all have good and bad sides. And they backstories often shows how they have become what they are now.
And the reader follows all different kinds of people. Fx the different kinds of girls that Sansa and Arya are. A girly girl and a tomboy. And the fight lovind Jaime and the thinking Tyrion. And all the rest.
Just started A Clash of Kings and are looking forward to learn more about them all and about the coming winter.

mandag den 11. juli 2011

73: Water for elephants

Water for Elephants
af Sara Gruen

430 sider
2011
engelsk
eg.
god/fantastik

Depressionen i USA. En ung mand, Jacob, springer på et tog som viser sig at være et cirkus tog. et cirkus som han bliver medlem af som dyrepasser og dyrlæge.
Jeg nød virkelig at lære 30'ernes cirkusliv at kende. Gode og interessant tegnede personligheder der dækker alle slags cirkusfolk. Fra de laveste til dem højt på strå. Også forholdet mellem Jacob og elefanten Rosie er rigtig godt beskrevet.
Kærlighedshistorien er også ok, men bare ikke det mest interessante i historien.

72: One day

One day
af David Nicholls

444 sider
2011
engelsk
eg.
fantastisk


Emma og Dexter mødes den dag de bliver færdige på universitetet. Det er d. 15. juli 1988. Bogen består så af den 15. juli de næste mange år frem til 15. juli 2007. Gennem årene følger vi de to hovedpersoner, deres udvikling, deres drømme og håb og deres venskabs udvikling. Det er en virkelig interessant måde at lære mennesker at kende på, og jeg nød virkelig de 20 år med dem. Det var dejligt, at det ikke var (lille spoiler alert) en pladderromantisk historie som absolut skulle have en lykkelig slutning. Det føltes meget realistisk og virkelig

tirsdag den 31. maj 2011

71: Voksentid

Voksentid
af Sophie Dahl

342 sider
2011. Elle særudgave
eg.
ok

Omhandler en pige der er ved at blive teenager i selskab med en meget speciel mor.

Bogen går ikke ordentlig i dybden til, at man helt kommer til at føle med personerne, og den stopper lidt for uløst til, at man har læst en hel bog. En skam for på overfladen er det nogle interessante personer

70: Children's movies

The New York Times Essential Library. Children's movies
af Peter M. Nichols

331 sider
2003
eg.
engelsk
god


En udmærket gennemgang af børneegnede film. Jeg er dog ikke enig i alle forfatterens valg. Det er tydeligt, at det er en amerikansk møde at bedømme film på, der er blevet anvendt. Der er fx megen fokus på om der forekommer dårligt sprog eller det mindste seksuelt

mandag den 16. maj 2011

69: Rejseholdet rykker ud

Rejseholdet rykker ud. Autentiske sager fra arkivet
af Eigil V. Knudsen

251 sider
2002
eg.
ok


Titel siger sådan set det hele. Det er en hurtigt læst og interessant bog. Læser som en historiebog

68: Løbeild

Løbeild
af Suzanne Collins

314 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god/fantastisk


Kattua og Peeta vandt ganske vist Dødsspillet, men Capitols ledere er ikke tilfredse med måden, og oprør ulmer i distrikterne.


Dette er bog to i trilogien der startede med Dødsspillet. Og den fortsætter godt og spændende.
Personerne gennemgår en realistisk udvikling, der får en til at leve sig endnu mere ind i handlingen.

67: Emily the strange - de glemte dage

Emily the strange - de glemte dage
af Rob Reger

265 sider
2011
bib.
god


Pigen Emily vågner op i byen Blackrock. Hun ved ikke hvad hun hedder, eller hvem hun er. Emily husker intet andet, end at hun har en sær forkærlighed for katte og tallet 13. Hun bliver viklet ind i en magtkamp mellem mærkelige personage


Jeg har ikke læst noget Emily the strange før. Emily the strange er oprindelig en tegneserie, hvad der også er tydeligt i denne bog. Efter min mening vil historien i den egne sig bedre til tegneserie form. Det er lige som om der mangler nogle billeder. Billeder som teksten ikke kan fremmane hos mig.
Men Emily er et interessant bekendtskab, så jeg tror jeg vil prøve tegneserierne

torsdag den 12. maj 2011

66: Var det kærlighed

Var det kærlighed?
af Kirsten Holst

313 sider
1998. 1. udgave, 3. oplag
eg.
god


Hannah er studerende og kæreste med Shari, som er libanesisk flygtning. I sin søgen efter sin tabte barndom rejser hun både til Indien og Israel samtidig med, at forholdet til Shari udvikler sig dramatisk.
En uafhængig fortsættelse af Min ven Thomas. Man behøver ikke have læst den, men visse ting i Var det kærlighed? er klarere, hvis man har læst Min ven Thomas først. Begge bøger er helt klart i den bedre ende af dansk ungdomslitteratur

onsdag den 11. maj 2011

65: Skyggekysset

Skyggekysset ( Vampyr akademiet bog 3)
af Richelle Mead

380 sider
2011. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god


Efter bog 2 var jeg lidt lunken med hensyn til denne serie, men heldigvis viste bog 3 sig at være rigtig god.
Hvor bog 2 var fuld af lyserøde skyer og teenage kærlighed af værste skuffe, er Rose og dermed bog 3 blevet noget mere moden. Der er en mere seriøs handling og en hovedrolle man ikke længere har lyst til at slå oven i hovedet.
Rose's bånd til Lissa og hendes valgmuligheder fremover er en stor del af handlingen i Skyggekysset. Slutningen gør ondt, men får samtidig en til at se frem mod bog 4

onsdag den 4. maj 2011

64: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
af Mary Ann Shaffer og Annie Barrows

298 sider
2009
eg
engelsk
fantastisk



...er anmeldt tidligere

tirsdag den 3. maj 2011

63: Sara asimi = Sara i fjeldet

Sara asimi = Sara i fjeldet
af Stinne Jacobsen

36 sider
2007
bib.
billedbog
dobbeltsproget (grl/dk)
god



Sara og veninden Ivalo møder Landets fader i fjeldet. Hans fødder er snavsede af menneskenes forurening. Da de renser fødderne, slipper han fangstdyrene fri

62: Sara qimmiaraatitaarpoq = Sara får en hundehvalp

Sara qimmiaraatitaarpoq = Sara får en hundehvalp
af Stinne Jacobsen

36 sider
2005
bib.
billedbog
dobbeltsproget (grl/dk)
god



Sara får en hundehvalp og far bygger en hundegård til hvalpen. Det er ikke let at lære hvalpen at blive en rigtig slædehund, selv om Sara prøver

61: Sara nanorlu = Sara og isbjørnen

Sara nanorlu = Sara og isbjørnen
af Stinne Jacobsen

36 sider
2004
bib.
billedbog
dobbeltsproget (grl/dk)
god


om pigen Sara, der møder en isbjørneunge, som hun leger med

60: Kammalaat Sofusi = Min ven Sofus

Kammalaat Sofusi = Min ven Sofus
af Naja Lund, illustreret af Arnannguaq Høegh

33 sider
2009
bib.
billedbøger
dobbeltsproget (grl/dk)
god/fantastisk



Berthi, en pige på 6 år. Hun er på fisketur i en grønlandsk fjord sammen med sine forældre. Der sker ikke så meget, så hun døser lidt og drømmer at hun møder en torsk, Sofus, som leder efter sin ven Juulut

Rigtig interessante illustrationer. En slags foto collager

59: Nuka asimi = Nukas sommer

Nuka asimi = Nukas sommer
af Pia Rosing Heilmann

37 sider
1998. 1. udgave, 1. oplag
bib.
billedbog.
ok

En pige tilbringer sommeren med hele hendes famile inde i fjorden

58: Aima

Aima
af Bolatta Silis-Høegh

31 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
billedbog
god/fantastisk


Grønlandske Aima drømmer om alt det, som hun kan blive, når hun bliver voksen - lige fra dyrepasser, indehaver af en rodebutik til fanger ligesom hendes morfar. Men måske er det bare bedre at blive ved med at være lille?

Rigtig charmerende og anderledes og inspirerende illustrationer

57: Sofie og Pullaq

Sofie & Pullaq
af Pernille Kløvedal Helweg

27 sider
2000
bib.
billedbog
dobbeltsproget (grl/dk)
god



Sofie er på besøg hos Rasmus, Petra og deres storebror Pullaq. Han har fanget en sæl, og de tre børn står og ser på at han parterer den. Sofie bliver tilbudt både et stykke rå lever og et frisk øje, men puha.

Om kulturforskelle

56: Thomas og Peter kommer i plejefamilie

Thomas og Peter kommer i plejefamilie
af Inger Thormann

44 sider
1997
bib.
billedbog
god



Thomas og hans lillebror Peter skal flytte fra børnehjemmet til en plejefamilie. De er utrygge ved den nye situation, men det ændrer sig, da de langsomt lærer den nye familie at kende

55: Historien om Sissel Stær

Historien om Sissel Stær
af Svein Fürstenberg Rysjedal

31 sider
2001. 1. oplag
bib.
billedbog
god.



Stæreungen Sissels mor er for træt til at sørge for mad og beskyttelse mod de farer, der lurer på en fugleunge. Heldigvis har en anden stærefamilie overskud til at tage Sissel under sine vinger

54: Kamelrytteren

Kamelrytteren
af Svend Otto S.

28 sider
1989
bib.
billedbog
god


Houlung lever i Mongoliet. Alle mongoler er dygtige ryttere, så Houlung bliver flov, da han falder af kamele

53: Stormfloden

Stormfloden
af Svend Otto S.

26 sider
1988
bib.
billedbøger
god


I 1872 hærgede en voldsom stormflod Lolland og Falster. Martin og Inger overraskes af stormfloden, mens de vogter får og må søge tilflugt i en højtliggende skole

52: Lavinen kommer

Lavinen kommer
af Svend Otto S.

27 sider
1986
bib.
billedbøger
god


To østrigske drenge, Hans og Martin, oplever et lavineskred udløst af to uforsigtige skiløbere. Takket være drengenes hurtige alarmering lykkes det redningsfolkene at nå frem i tide

51: Børnene ved Yangtze Kiang

Børnene ved Yangtze Kiang
af Svend Otto S.

29 sider
1982
bib.
billedbog
god


Da floden Yangtze Kiang går over sine bredder oversvømmes Chang og Mei Meis landsby. Kun ved forenede kræfter får de den bygget op igen

50: Helgis store dag

Helgis store dag
af Svend Otto S.

25 sider
1988. 2. udgave
bib.
billedbog
god


Da Helgi, som bor på Island, bliver 11 år, får han lov til at deltage i fåresamlingen på fjeldet. Men så bryder en snestorm løs

tirsdag den 26. april 2011

49: Sun in Glory

Sun In Glory And Other Tales of Valdemar


350 sider
2003
l.a.p.
god


En samling af short stories der alle foregår i Valdemar eller omkringliggende lande. Der er 13 historier i alt. Kun den sidste er skrevet af Mercedes Lackey.
Det var interessant at læse historier der var andre forfatteres synsvinkel på Valdemar. Hvad de fandt spændende i Valdemar verdenen. Tidsmæssigt spænder bogen langt. Der er fz historier der foregår på Urtho's tid og en historie der omhandler forsoningen mellem Valdemar og Karse.
Det var interessant at læse om perioder i Valdemars historie, der ikke tidligere er blevet beskrevet af Lackey

søndag den 24. april 2011

48: Børn i Grønland

Børn i Grønland. En kortlægning af 0-14 årige børns og familiers trivsel

145 sider
2008
eg.
god.


En rapport om en undersøgelsel som Departementet for Familie og Sundhed lavede sammen med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Rapporten er interessant og kommer med nogle precise beskrivelser

47: Karrusellen

Karrusellen
af Timo Parvela og illustreret af Virpi Talvitie

77 sider
2010
bib.
fantastisk


En rigtig smuk og filosofisk billedbog for børn og voksne om tid og hvordan man vælger at bruge den. Har nogle rigtig precise og udtryksfulde billedsætninger. En bogoplevelse som man bør unde sig selv

46: LEGO bogen

LEGO bogen
af Daniel Lipkowitz

200 sider
2009
bib
fantastisk

En bog om al ting LEGO. Historie, produktion, produkter og kunst. En bog der vækker interesse og minder. Fuld af fotografier

onsdag den 20. april 2011

45: Howards End is on the landing

Howards End is on the landing
af Susan Hill

240 sider
2010
engelsk
eg.
god


Forfatteren Susan Hill beslutter sig til, at i et år vil hun kun læse bøger fra hendes hjem. Denne bog er så hendes beskrivelse af det år og hvad hun læser. Det er en bog om bøger, forfattere og det at læse.
Det er ret interessant at læse hendes meninger om forskellige bøger og forfattere. Det er ikke altid jeg er enig i hendes bedømmelser, men det gør den bare mere interessant. Og jeg er blevet introduceret til bøger og forfattere som før var mig ukendte

torsdag den 31. marts 2011

44: Minding Frankie

Minding Frankie
af Maeve Binchy

430 sider
2010
engelsk
eg.
god/fantastisk

En bog om familie, venner, ansvar, valg og kærlighed. Frankie's mor dør, da hun føder hende. Bogen handler om Frankie og hendes far og de mennesker der omgiver dem. Af hvilke flere er gengangere fra nogle af Maeve Binchy's andre bøger. Jeg nød virkelig bogen og nød at lære velkendte og nye personer at kende, da de alle er fint tegnede og nogle personer som man kan relatere til. Omtale fra Amazon.uk: Baby Frankie is born into an unusual family. Her mother is desperate to find someone to take care of her child and she doesn't have much time. Noel doesn't seem to be the most promising of fathers but despite everything, he could well be Frankie's best hope. As for Lisa, she is prepared to give up everything for the man she loves; surely he's going to love her back? And Moira is having none of it. She knows what's right, and has the power to change the course of Frankie's life ... but Moira is hiding secrets of her own. MINDING FRANKIE is a story about unconventional families, relationships which aren't quite what they seem, and the child at the heart of everyone's lives ...

fredag den 18. marts 2011

43: Tallgrass

Tallgrass
af Sandra Dallas

326 sider
2007
engelsk
eg.
god.


En bog som jeg egentlig startede med at læse en gang sidste år, men jeg kom ikke rigtig ordentlig i gang med den. Jeg startede så op igen i denne uge, og den fangede mig ordentlig denne gang.

Handlingsreferat fra Amazon:
Soon after Pearl Harbor, the U.S. government rounded up all the Japanese residents of the West Coast and shipped them off to "internment camps" for the duration of the war. One of the camps is Tallgrass, based on an actual Colorado camp. The major discomforts and petty indignities these (mostly) American citizens had to endure are viewed through the clear eyes of a young girl who lives on a nearby farm, Rennie Stroud. Rennie's obvious love of family slowly extends itself to the Japanese house and field helpers the Strouds receive permission to hire. The final surprise is the who and why of the murder of Rennie's friend itself.

Den er ikke helt lige så god som de andre af Sandra Dallas' bøger som jeg har læst. Men det var virkelig interessant at læse om en del af USA's historie som jeg ikke vidste så meget om.
Personerne i bogen er godt beskrevne og blive virkelig levende for en.
Jeg syntes, at mordet blivet løst lidt for hurtigt til sidst i bogen. Men det er også dagligdagslivet i bogen som er det interessante for mig.

mandag den 14. marts 2011

42: Girl in the mirror

Girl in the mirror
af Cecelia Ahern

96 sider
2011
engelsk
eg.
god


Bogen indeholder to short stories. Generelt er jeg ikke så begejstret for short stories, men jeg kunne godt lide disse to. Da de er så korte, er det svært ikke at afsløre for meget, så jeg vil ikke sige så meget om handlingen, men Girl in the mirror handler om valg og spejle dækket af sort. Mens The memory maker handler om minder, hvad der er rigtigt, sorg og hvad man vælger at huske.

søndag den 13. marts 2011

41: Tortall and other lands

Tortall and other lands
af Tamora Pierce

389 sider
2011
engelsk
eg.
fantastisk


Bogen er en samling af alle Tamora Pierce short stories. Nogle er nye, mens andre har været publiceret før. Der er 11 historier + et uddrag fra Mastiff (endnu ikke færdig skrevet sidste bind i serien om Beka Cooper). De ni er fantasy, nr 10 foregår i New York, men har fantasy elementer. Den sidste er ikke fantasy. De første 6 foregår i Tortall universet. Historierne er:

1. Student of Ostriches
2. Elder Brother
3. The Hidden Girl
4. Nawat
5. The Dragon's Tale
6. Lost
7. Time of Proving
8. Plain Magic
9. Mimic
10. Huntress
11.Testing

Nogle af de store temaer er: at finde sin plads i livet, hvad gør en til menneske, livsvalg, at være anderledes og familie.
Specielt Tortall universet historierne var jeg vild med. Det var rigtig spændende at læse om andre folk og lande som der kun kort har været nævnt i Tortall bøgerne. Og jeg kunne godt lide, at historierne handlede om ''almindelige'' folk. Ingen store magikere, riddere eller lignende. Men derimod de folk som udgør langt størstedelen af et folk.


mandag den 7. marts 2011

40: Mellem to verdener

Mellem to verdener
af Aline Sax

370 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god

Kopi af min anmeldelse på LibraryThing:
It is an young adult book about a belgian family moving to USA around 1900, but only Adriaan is let into the country. The book is about how he manage and find his place in the world. And it is also about family, friends and love. Adriaan meets and fall in love with Jack, so it is also a story about homoseksuel life at that time.
It was a good book with many interesting themes done in a good way. However something was lacking for me a little bit, but I can't put my finger on it. It is a book that I will recommend. Especially to read about a different from most immigration stories taking place at that time

fredag den 4. marts 2011

39: Exile's Valor

Exile's Valor
af Mercedes Lackey

411 sider
2003
engelsk
l.a.p.
god/fantastisk


Denne er en fortsættelse af Exile's Valor. Bogen er rigtig god. Jeg nød at følge udviklingen i forholdet mellem Myste og Alberich. Forholdet udviklede sig på en sådan måde, at det passede perfekt sammen med deres personligheder og det føltes ikke påduttet.
Sidehistorien om Selenay og hendes første år som dronning, hendes kamp for respekt og om hvordan hendes sorg påvirker hende er også rigtig interessant.

mandag den 28. februar 2011

38: Exile's honor

Exile's honor
af Mercedes Lackey

440 sider
2002
engelsk
l.a.p.
god/fantastisk


Endnu en bog som foregår i Valdemar. Jeg har læst den en gang før indenfor de sidste par, men har åbenbart glemt at lave en anmeldelse.
Bogen handler om Alberich, en voksen Karsite som ender som herald og weaponsmaster i Valdemar. Bogen starter inden Selenay bliver dronning. Noget hun bliver i slutningen af bogen. Historien er rigtig interessant, idet det er en noget anderledes oplevelse at lære om Valdemar og heralds gennem øjnene af en fremmed. Tingene er ikke så selvfølgelige som Valemarerne tror.

37: Storm Breaking

Storm breaking (Bog tre i The Mage Storms)
af Mercedes Lackey

462 sider
1. udgave 1997
Engelsk
l.a.p.
Fantastisk


Tidligere anmeldelse:

Jeg har efterhånden læst de fleste af Heralds of Valdemar- serierne, men det er denne serie, som har fanget mig mest af dem alle. Jeg kan rigtig godt lide alle bøgerne i serierne, men jeg syntes, at i de forskellige serier altid kom et punkt, hvor de mestede pusten i kortere eller længere tid. De kom dog alle igen.
The Mage Storms mistede dog ikke pusten på noget tidspunkt. De var spændende at læse hele vejen igennem, og historien var en der virkelig fangede. Masser af gode plots, vink tilbage til tidligere tider og bøger, overraskelser og virkelig finttegnede personer. Serien kan varmt anbefales.

36: Storm Rising

Storm Rising (Bog 2 i The Mage Storms)
af Mercedes Lackey

415 sider
1. udgave
Engelsk
l.a.p.
Fantastisk



serien er anemldt tidligere

35: Storm Warning

Storm Warning (Book one in The Mage Storms)
af Mercedes Lackey

432 sider
1995
eg.
engelsk
fantastisk


serien er anmeldt tidligere

tirsdag den 15. februar 2011

34: Livsmod

Livsmod. Socialpædagogisk og psykoterapeutisk behandling af børn i Grønland
af Conni Gregersen

227 sider
2010. 1.udgave, 1. oplag
eg.
fantastisk



Normalt ikke et emne jeg læser så meget om, men den grønlandske vinkel gjorde, at jeg begyndte på den. Det er ofte svært at finde fagbøger om børn med en grønlandsk vinkel, så selvom den ikke handlede om børnekultur (hvilket er min hovedinteresse), var det en bog som skulle undersøges.

Den var rigtig, rigtig god og interessant. At forfatteren brænder for sit emne var meget tydeligt, og hun var i stand til at skrive klart og tydeligt om komplekse emner. Jeg lærte virkeligt meget, og der var flere ting som var øjenåbnere for mig og som jeg vil kunne bruge i mit arbejde, selvom jeg er børnebibliotekar og ikke socialmedarbejder. En bog som alle der arbejder med grønlandske børn bør læse.
Bogen slutter af med en virkelig smuk metaforisk historie: Isfjeldets egen beretning, som meget godt opsumerer flere af konklusionerne i bogen.
En bog som jeg har skrevet notater i og en bog som jeg vil vende tilbage til igen og igen

tirsdag den 8. februar 2011

33: Østen for solen


Østen for solen
af Julia Gregson

584 sider
2010. 1.udgave, 1. oplag
bib.
god





3 unge engelske kvinder tager i 1928 med skib til Indien. Man følger her deres meget forskellige skæbner og deres problemer med kærligheden, med økonomien og med den selvstændighed, de trods alle stive normer kæmper for hver på deres måde.
Rose skal giftes med en mand som hun kun har mødt få gange. Hendes veninde Tor skal være brudepige. Hendes forældre håber hun finder en mand, mens hun selv bare ser frem til noget frihed og eventyr. Viva er ansat til at være deres anstandsdame. Et job som hun har taget for at komme til Indien igen. Et land hvor hun havde hendes barndom, og hvor hun mistede hele hendes familie.
Beskrivelserne af Indien, kaste systemet, den politiske uro og menneskerne er rigtig gode. Man kan rigtig se, lugte og høre det for sig.
Også beskrivelserne af kvinders forhold og begrænsede valgmuligheder er gode og interessante.

Men slutningen ødelagde lidt for mig. At ægteskab absolut er den perfekte løsning syntes jeg ikke passede helt på resten af bogen. Specielt ikke i Vivas tilfælde.
Og Rose's historie blev ikke rigtig foldet ordentlig ud. Forfatteren var ikke så god til at beskrive det ægteskab som ikke var perfekt.

Alt i alt er det dog en god bog som giver et rigtig godt og interessant billede af Indien i 1920'erne

mandag den 31. januar 2011

32: For foden af trappen


For foden af trappen
af Pernille Eybye

285 sider
2011
bib.
god/fantastisk


Jeg kunne rigtig godt lide denne ungdomsbog.
Samson og hans familie flytter til en ny by. Til hans overraskelse bor der også en anden i hans nye værelse - nemlig den 15-årige pige Ella. Men Ella er død, og hendes ånd vandrer stadig hvileløst rundt i det gamle hus. Hun kan ikke finde fred, før hun finder ud af, hvem der myrdede hende. Hun er overbevist om, at det var en af hende fire bedste venner der skubbede hende ned af trappen.

Personerne i bogen er godt beskrevne med præcise afsnit, så man får hurtigt et indblik ind i hvilke typer de forskellige personer er. Sidehistorien om hvad det er Samson skjuler er god og passer godt til ham og til historien.
Spændingen bliver holdt helt til slutningen.
Det er en krimi/spændingsroman. Ikke en gyser

31: Bidende kulde

Bidende kulde (Vampyr akademiet bog 2)
af Richelle Mead

286 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
ok/god


En bog som efter min smag lagde for meget fokus på romance fremfor alt andet. Det gjorde bl.a. at fjenderne i historien ikke blev tegnet op ordentlig. En skam for kampen i slutningen var nu rigtig god.

mandag den 24. januar 2011

30: Bedstemor Huldas bibliotek

Bedstemor Huldas bibliotek
af Thórarinn Leifsson

215 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god /fantastisk


11-årige Albertina lever i et samfund, hvor adgang til det skrevne ord er forbudt. Guldbanken har monopoliseret bankverdenen og overtaget arbejdskraften. Da Bedstemor Hulda og hendes bøger dukker op, tør børnene gøre oprør.
En rigtig underholdende bog med en spændende præmis. Den er let at læse og det er tydeligt, at den er skrevet til børn. Men voksne kan nu også sagtens være med.

29: Uhyrernes hav

Uhyrernes hav (Percy Jackson og Oylmperne bind 2)
af Rick Riordan

284 sider
2010. 1. udgave, 1 .oplag
bib.
god


Bind 2 fortsætter fint med historien om olymperne. Flere uhyrer bliver præsenteret, både gode og onde, og man finder ud af mere om truslen mod Olymperne. Det er god underholdning, men ikke fantastisk. Den var ligesom lidt for let. Men det er nu også rart en gang imellem

mandag den 10. januar 2011

28: Vinterens hjerte

Vinterens hjerte. Knud Rasmussen og hans tid
af Kirsten Hastrup

726 sider
2010. 1. udgave, 1. oplag
eg.
fantastisk


Den mest opfattende biografi jeg nogensinde har læst og helt klart en af de aller bedste biografier jeg har læst.

Anmeldelse fra LibraryThing på engelsk:

For quite some months I have been reading Vinterens Hjerte by Kirsten Hastrup. Translated the titel would be something like Winter's Heart. It is a very comprehensive biography about Knud Rasmussen. It isn't a chronological book. Hastrup's book is devided into three parts. Part one is Knud Rasmussen as the polar explorer. Part two is Knud Rasmussen the hunter and part three is Kund Rasmussen the story teller. During the three parts one learns about about his life in Greenland and in Denmark, his expeditions, his mind and body, the time and world he lived in and the people in that world.
It is a very interesting book and yesterday I finally finished it. The reason it took me a long time was the it is a very big book. Both in story and in format. So breaks was needed. If one has an interest in Knud Rasmussen this is the book to read. It is full of great stories, great science and beautiful pictures. In alot of the photos of inuit one can really see the wisdom and the wild in the faces. To hear how Kunuunnguaq (=big Knud in Greenlandic. His name uphere) interacted with the Inuit is amazing. He was a very special man

27: Dragonfly

Dragonfly
af Julia Golding

343 sider
2010
bib.
god


Da jeg allerede har skrevet en anmeldelse af denne på en anden hjemmeside (LibraryThing), bliver den anmeldelse genbrugt her. Den er på engelsk.


Thursday I read Dragonfly by Julia Golding I read it in Danish, where the titel is Guldsmed. The Danish word for Dragonfly. I really liked it as young adult fantasy. The story about different cultures misunderstanding each other because of prejudices is a ever relevant subject in fantasy and in real life. It was the interaction between the the main charactors that lifted the story above a well known plot

26: Elsker mig - elsker mig ikke

Elsker mig - elsker mig ikke
af 16 forfattere


2010. 1. udgave, 1. oplag
bib.
god

En samling af noveller om ung kærlighed i Norden i 2010. Novellerne er skrevet af 16 forfattere fra 8 forskellige sprogområder.
Det var virkelig interessant at lære forskellene og lighederne mellem unge i Norden. Kunne godt lide dem alle, og mange fik en til at tænke

25: Dark matter

Dark Matter
af Michelle Paver

250 sider
2010
engelsk
eg.



The first book I finished this year were Dark Matter which were one of the books I received in SantaThing. It is fictional story about a scientific expedition to Svalbard in the 30s. Due to bad luck one of the men has to stay alone for some weeks during the dark period. But something/someone is there with him.
It is a very interesting book. We follow the scientist as they travel to their camp blindly believing in science and unwilling to believe the locals's warnings about their choosen camp post. But as darkness come it isn't the easy any longer to trust in their science.
I really liked it. And it had some beautiful written images about how total light and total darkness feels like and the way it can influence body and mind