mandag den 17. august 2020

10: Fuck corona

  Fuck corona

af Kirsten Ahlburg


48 sider

2020

bib.

ok


Signes venner betyder alt for hende, og hun mærker virkelig savnet, da coronaen rammer. Hun kan ikke dy sig for at samles med vennerne og feste lidt, men pludselig er de flere end tilladt i parken, og hun inviterer dem derfor hjem i lejligheden. Pludselig kommer politiet forbi, og det hele bliver meget alvorligt.


En god og relevant bog om corona og virussens betydning for unges sociale liv. Bogen er skrevet i et meget  let-læseligt sprog med korte sætninger, der samtidig med at være lettere at læse også skaber tempo og spænding. Den går ikke så meget i dybden, men det er også svært med lix kun på så få sider.

Den er god og meget relevant nu, men jeg er ikke sikker på, at historien holder om nogle år. Den er lidt for overfladisk. Men i disse dage holder den.

9: Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen...

 Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen

af Sofie Riis Endahl


316 side

2020

bib.

god



Kåre, Rachel, Freja, Malene og Piil har været venner i årevis, men lever til daglig i et langdistance-venskab, fordi de som regel kun ser hinanden i sommerferien. De fem venner deler stort og småt; familieproblemer, selvværds-issues, uddannelses- og religionsovervejelser, politik og ikke mindst drømme om fremtiden og om kærligheden. Et trekantsdrama - eller måske flere, har imidlertid splittet gruppen efter den sidste varme sommeraften i Sydfrankrig. Det viser sig nemlig, at Rachel har knaldet med Frejas ex, Asbjørn, som Freja stadig er vildt forelsket i. Så mens resten af gruppen prøver at finde deres ben i en usikker voksenverden, bruger Freja og Rachel deres energi på at undgå hinanden

God og troværdig beskrivelse af fem unges op- og nedture, følelser, bekymringer, glæder og sorger beskrevet gennem tre måneders chatbeskeder. De unge virker ægte og bl.a. slåfejlene er med til at gøre historien til et autentisk tidsbillede af en gruppe følsomme og usikre unge, der på den ene side gerne vil passe ind og på den anden side bare have lov til at være dem selv, med alt hvad det indebærer. Det er de unges måder at kommunikere på og formulere sig på.

Jeg har dog et par kritikpunkter til bogen. De fem hovedpersoner er der oprettet instagram kontoer til, og der er en del fotos i bogen. Men kontoerne bliver ikke rigtig brugt til at tilføje noget til bogen. så hvorfor overhovedet oprette dem, hvis det ikke var for at give noget mere til historien. Give lidt flere indblik i deres liv.

De fem bliver fremstillet af modeller. Jeg ved dog ikke rigtig om, at jeg syntes modellen der fremstiller Piil er velvalgt. Jeg syntes, at han ser meget mere asiatisk ud end grønlandsk. Og på hans instagram konto er der ikke et eneste billed fra Grønland. Syntes ikke det er realistisk. Og der er et foto i bogen på side 293. Der står ikke hvor billedet er taget, men jeg håber ikke det er meningen, at det skal forestille Grønland, for det er det tydeligvis ikke (der er masser af høje grantræer på billedet). I bogen takker hun grønlandske unge for at have delt deres tanker om at være i ung i Grønland med hende. Når hun nu har snakket med grønlandske unge, så syntes jeg, at det er en skam, at hun ikke sørget for at få tingene helt rigtig. Der må da kunne findes en grønlandsk model.


onsdag den 12. august 2020

8: Congobajer

 Congobajer

af Dorte Schou


138 sider

2020

bib.

god


Ofte oplever Emil, at hans mor vil flytte, da hun ikke har penge til huslejen. Denne gang vælger hans mor, de skal bo på landet, derude hvor man kalder det "udkantsdanmark". Emils drøm om at komme på charterferie erstattes af et job i en pølsevogn. Her møder han Ida, som han falder for. Men Ida er i vanskeligheder, og Emil bliver viklet ind i en sag med rockerbander, dummebøder, narkosalg og trusler om hævn. Han kommer i en situation, hvor han må træffe store valg for at redde både Idas og sin egen fremtid.


Bog fyldt med handling og spænding. Det er ganske alvorlige emner som narko, hashforbrug og dummebøder, der berøres. Emil bliver tvunget til at vælge mellem Idas ønsker eller at træffe de rigtige moralske valg. Med et lix på 19 er bogen let at læse og er derfor egnet til dem, der synes, det er svært eller kedeligt at læse, men gerne vil have masser af handling

7: Falsk

 Falsk

af Mina Lystad


229 sider

2019

bib.

god



I denne efterfølger til Nørd er Marie, sammen med bedsteveninden Idil, begyndt at skrive for skoleavisen, der desværre er ramt af dalende læsertal. Redaktøren Magga imødegår udfordringerne ved at opfordre til "fake news" og clickbait-overskrifter, og ambitiøse Marie, der drømmer om selv at kunne overtage redaktørtjansen efter Magga, er letpåvirkelig. Måske er det ok at pynte lidt på sandheden og overskrifterne, når bare det skaber klik? Marie befinder sig snart i en værre kattepine, og samtidig er hun blevet forelsket - endda i skolens pæneste fyr

Morsom, underholdende og letlæst bog til tween- og YA læsere. Det er ikke en decideret letlæsningsbog, men sproget er så nemt, at det føles som en letlæsningsbog. Man får den hurtigt læst.

Mina Lystad skruet velskrevne, humoristiske og yderst vedkommende ungdomsromaner sammen. Karaktererne fremstår troværdige, sprog såvel som tema er nutidigt, og man er godt underholdt fra start til slut i denne rimeligt letlæste serie, som rigtig mange tweens og unge vil kunne spejle sig i

6: Nørd

 Nørd

af Mina Lystad


200 sider

2018

bib.

god


Marie går i ottende klasse og er på alle måder almindelig. Da hendes internet-begejstrede lærer Clas giver hende og hendes klassekammerater til opgave at skabe et viralt hit med udgangspunkt i sig selv, kommer Marie i vanskeligheder, for hun synes selv, at hun er helt uendeligt uinteressant. Maries bedste ven Espen hjælper hende med projektet, og mod alle odds bliver Maries videoer et viralt hit. Midt i sin stigende popularitet befinder hun sig imidlertid i et dilemma; skal hun være sig selv eller skal hun dyrke populariteten og anerkendelsen fra klassens primadonnaer, Hedda og Julia? Undervejs er Marie tæt på at miste sin eneste ægte ven, som hun oveni købet er blevet forelsket i.

Morsom, underholdende og letlæst bog til tween- og YA læsere. Det er ikke en decideret letlæsningsbog, men sproget er så nemt, at det føles som en letlæsningsbog. Man får den hurtigt læst.

Mina Lystad skruet velskrevne, humoristiske og yderst vedkommende ungdomsromaner sammen. Karaktererne fremstår troværdige, sprog såvel som tema er nutidigt, og man er godt underholdt fra start til slut i denne rimeligt letlæste serie, som rigtig mange tweens og unge vil kunne spejle sig i


5: Celle 44

 Celle 44

af Peter Krogholm


119 sider

2020

bib.

virkelig god


Mads bliver stolt, dan hans storebror tager ham med i Celle 44 - en modstandsgruppe, der kæmper mod den russiske besættelsesmagt. Men i krig er intet sort og hvidt, og snart tvinges Mads til at træffe det ultimative valg om liv eller død.

I denne fremtidsroman er Danmark blevet besat af Rusland og gennem hovedpersonen Mads præsenteres moralske dilemmaer som tilpasning og modstand - og hvor langt man vil gå for sin familie og sit land. Historien er delt i tre dele - Besættelse, Modstand og Terror.

Det er en letlæsningsbog, men der fortælles meget på forholdsvis få sider og skrevet på en måde så alle læseniveauer af unge læsere kan være med. En tankevækkende bog, der udfordrer læserens holdninger og etiske grænser for, hvad man kan og bør gøre i pressede situationer. Mads's overvejelser er virkelig godt beskrevet, og man bliver suget ind i historien.

4: Brændende kærlighed

 Brændende kærlighed

af Søren Nyegaard


195 sider

2019

bib.

ok/god



Tobias skal med sin 9. klasse og bedste ven Emil til Berlin på lejrskole. Her møder han Helene, der går i 1.g. De to bliver kærester, men hvad gør man, når man aldrig har prøvet det før? 

I bogen møder vi Tobias, Emil og Helene. Tobias har sine egne kapitler, hvor han bærer synsvinklen i 1. person.  Helene har også sine egne kapitler, men ikke så mange som Tobias.  Emil indgår i handlingen. Bogen er en socialrealistisk ungdomsroman. Her er mange temaer på spil. Vi følger Tobias' forelskelse, men også hans lille tvivl, om han er til drenge eller piger. Vi lærer Helene at kende som en meget pligtopfyldende pige, der er ensom i sin klasse, men som udvikler sig meget. Vi oplever både Helenes og Tobias tanker omkring sex, og hvad man skal stille op med det. Vi møder Emils forældre, som er to kvinder.

En fin socialrealistisk ungdomsroman. Handlingen er hele tiden i gang, så man går ikke i stå, når man læser. Deres forskellige følelser beskrives fint. Nogle få gange er det lige ved, at den bliver for socialrealistisk på den dårlige måde, men heldigvis kammer den ikke helt over.


3: Udstillet

 Udstillet

af Nicole Boyle Rødtnes


285 sider

2017

bib.

god



Roman om Ida og Olivers oplevelser under og især efter at de har deltaget i en realityserie, hvor de har skullet afsøge og måske overskride deres personlige grænser. Synsvinklen skifter mellem Ida og Oliver og deres oplevelser er vidt forskellige. For Oliver har det været ren fest, men Ida bærer rundt på mange ubehagelige oplevelser fra showet. Flere af dem involverer Oliver og nogle af dem også hendes lille hund Einstein. Hvert kapitel starter med et kort uddrag fra kontrakten de har indgået med realityprogrammet. Herefter er der lidt oplevelser fra optagelserne i kursiv, men størstedelen handler om tiden efter tv-optagelserne. Om livet som kendt, om bearbejdning af oplevelserne under optagelserne, om familie, venner og kærester

Bogen giver en fin og nuanceret skildring af Ida og Olivers oplevelser under og efter optagelserne. Den fortæller åbent om deres oplevelser og skjuler ikke noget. Man kommer virkelig under huden på dem begge. Man kan følge og forstå, hvorfor de handler som de gør ud fra de personer de er.


2: Frankenstine

 Frankenstine

af Lars Kramhøft (tekst) og Jam Aden (illustrator)


85 sider

2019

bib.

god


Stine er et Frankensteins monster skabt af en videnskabsmands dybe sorg. Stine er unik og skal finde ud af, hvordan man agerer i en verden, der ikke helt forstår en.

Frankenstine er en gyser-graphic novel, hvori vi følger skabningen Stine, der skal lære at begå sig. Stines åbne facon giver hurtigt gevinst og sammen med sin nye veninde, Vicky, begiver hun sig ud for at træde deres egen sti i en verden, hvor de både skal bekæmpe fastgroede forventninger til opførsel, skolegårdsmobberier og endda et monster frembragt af sort magi.

Tegningerne er enkle, rå og mørke i udtrykket og afspejler de tunge emner, som de unge i historien tumler med. Tegningerne er meget ekspresive og bærer en stor del af historien. Teksten har ikke helt samme kvalitet som tegningerne, men tegningerne kan heldigvis sagtens bære det.

Historien er lidt tynget af, at der skal nås vidt omkring rent emnemæssigt. Den vil næsten for vidt omkring på forholdsvis få sider. Måtte gerne have været lidt længere, men det er stadig en god historie. Specielt hvis man billedlæser grundigt.


1: Lænken

 Lænken

af Kirsten Ahlburg


54 sider

2017

bib.

ok



Den handler om Anton, der sammen med vennerne Jacob og Jonas, er kommet i problemer efter en bytur. De har lavet hærværk og bliver anholdt af politiet. 


Det er en meget let bog (lix 5), som på trods af det giver en interessant historie. Moralen er måske lige vel tyk, men den er ok underholdende

Nyt læseår

 Mine læseår kører jo fra august til august, så et nyt er startet. Jeg læser stadig mange ungdomsbøger som forberedelse til booktalks